Затвори

Успешно добавихте продукт във
Вашата Кошница!

Можете да видите Вашата Кошница тук »

продължи пазаруването »

Любопитни факти за среброто

 

Среброто е един от благородните метали. Това е популярното название на група метали между които са още злато Au, платина Pt, паладий Pd, родий Rd....и други. Пазарната стойност на среброто в последните столетия е най-ниска в цялата група. Поради тази и други причини среброто е най-масово разпространеният благороден метал в бита на хората. То се използва както за бижута, така и за домакински съдове и прибори, за малки скулптури, за украса на картини и икони, за технически нужди.

 Бижутерия от сребро

  Среброто е било използвано в производството на украшения от най-дълбока древност. Сребърни орнаменти и украси са били открити в кралски гробове, които датират 4000г преди новата ера. Качествените характеристики на среброто, както и относително ниската му цена, позволяват свобода и въображение в направата на интересни и красиви сребърни бижута.

 Среброто заема водеща роля сред металите в бижутерийната индустрия. В най-чистата си форма – 99.9% среброто е излючително меко за изработка на бижута. За да придобие здравина обикновено се смесва с мед (Cu). В производството на сребърна бижутерия е приет стандарт за сплав в която - среброто е с чистота 92.5% (проба 925), което означава, че от 1000 единици 925 единици са чисто сребро, а останалите 75 единици са мед. Това е и стандарта за sterling silver. Наименованието sterling silver идва от времето на кралица Виктория във Великобритания. По това време са се секли два вида сребърни парични средства - тези с проба 925 са били Sterling, а тези с проба 835 са били Coin (монети). 

 

Среброто и никелът 

С развитието на технологиите, съотношението на среброто в сплавите се запазва, но съдържанието на онези 7,5%, които не са сребро се променя. За да подобрят качествата на сплавта, много производители добавят други метали - Цинк, Индий, Алуминий и др. Така например за направата на много тънки, фини и леки изделия е необходима изработката на много тънка жица. В миналото много разпространено е било дабавянето на никел. Той придава здравина и блясък и предотвратява потъмняването. За съжаление, обаче никелът дразни кожата на 30% от населението по света. Поради тази причина неговото присъствие не само в сребърните сплави, е забранено.

 

 

 Много често хора се оплакват, че са алергични към среброто и за това не носят сребърни бижута . Всъщност, благородните метали не предизвикват алергии. Това е едно от техните "благородства". Алергичните реакции са следствие на присъствието на никел в сплавта. Употребата на никел в бижутерията е забранена в Европа отдавна. От 2006 е забранена и в България. За съжаление не е така в страни като САЩ, Мексико, Тайланд, Китай, Индия и Турция, където се произвежда по-голямата част от сребърната бижутерия в света. Така и в България попадат изделия, които не винаги отговарят на европейските директиви.

 

За сребърната бижутерията правена при нас ви даваме гаранция, че не предизвиква алергии.  Ние не ползваме никел.

 

За да се радвате по-дълго време на своите сребърни бижута,

независимо наши или закупени от другаде, ви съветваме да се придържате към някои  прости правила:

 *Преди всичко отнасяйте се към бижутата си като към ценности.

  *По възможност сваляйте бижутата си при извършване на физически натоварвания - работа, фитнес, спорт, при работа в замърсена околна среда или  дейности като чистене, ремонти, строителни работи, при козметични или СПА процедури.

 *Среброто се влияе от сярата (S) - и нейните съединения. Те променят цвета му от черно до тъмно жълто. Сяра има в белината, в някои почистващи препарати, в козметиката (парфюми, дезодоранти, боя за коса) в горива и масла, мазнини. Влажността на въздуха, морската и минералната вода, резките промени на температурата на околната среда също оказват влияние на среброто. Потта от тялото също може да съдържа потъмняващи вещества. При съприкосновение със среброто, сярата образува тънък слой сребърен сулфат (Ag2SO4) или сребърен сулфид (Ag2S). 

  *Среброто се влиае и от Азота (N)  - принципът на фотографията е базиран изцяло на взаимодействието на светлината със сребърен нитрат (AgNO3). При определени условия такова взаимодействие се получава и при бижутата. Следствието е промяна в цвета на повърхността. 

 

За почистване в домашни условия:

Ако сребърното ви бижу потъмнее, го почистете с паста за почистване за бижута, течен полиращ препарат или полираща кърпа. Ако не разполагате с тези материали, можете да почистите  бижутата си, като ги накиснете в топла вода с разтворен в нея течен сапун, гел или препарат за измиване на съдове. След това изплакнете и подсушете с мека памучна кърпа. Не използвайте паста за зъби, защото тя съдържа мини кристали, които могат да надерат повърхността на бижутата. В случай, че има сериозна промяна в цвета на изделията ви може да използвате и следната рецепта, за почистване в домашни условия: поставете алуминиево фолио на дъното на съд и поставете върху него изделието, така че да има максимален контакт с фолиото. В друг съд кипнете вода, добавете сода бикарбонат и залейте. Реакцията между алуминия и содата бикарбонат ще почисти повърхностния слой. Не чистете така изделия, които са предварително почернени, както и изделия с перли, кехлибар, естествени камъни и допълнителна позлата.

Ако не успеете да почистите бижуто от сребро в домашни условия се обърнете към специалист. 

 

Как да определите размера за пръстен?

  Най-лесният начин е да изрежете ивица хартия. Наложете я около най-широката част на пръста си. Отбележете и поставете върху линийка. Може да се ползва и шивашки метър. Тези начини не гарантират абсолютна точност, но в повечето случаи са удовлетворителни. Най-сигурно е да се отиде до бижутер. Той ще ви вземе размер със специални халки.

 

 

 

VISA,BORICA,MASTER CARD,AMERICAN EXPRESS