Затвори

Доставка с Еконт - Избери офис

Избери Град / Село:

Офис:

За потребители

Научете повече за среброто и за това как да поддържате сребърните си бижута

Среброто е един от най-ценните метали. Заради своите характеристики то е било използвано в производството на украшения от най-дълбока древност. 

Сребърни орнаменти и украси са открити в кралски гробове, които датират от 4000г преди новата ера. Среброто е използвано за пречистване на вода и не е случаен фактът, че "мирото" се съхранява в сребърни съдове или чаши с посребрени стени. Чистото сребро има анти-бактериални свойства и затова вода, която се държи в сребърни съдове не плесенясва дълго време.
 
Среброто заема водеща роля сред металите в бижутерийната индустрия. Качествените му характеристики позволяват свобода и въображение в създаването интересни и красиви бижута.
 
В най-чистата си форма – 99.9% среброто е изключително меко за изработка на бижута. За да придобие здравина обикновено се смесва с мед (Cu). Приетият  европейски стандарт е сребро с чистота 92.5% (проба 925). Това означава, че от 1000 единици 925 единици са чисто сребро, а останалите 75 единици са мед.
 
Много често хора споделят, че са алергични към среброто и затова не носят сребърни бижута. Всъщност, благородните метали не предизвикват алергични реакции, те за това са благородни. Но всяко бижу е направено от определена сплав. Освен 92.5% сребро в сплавта се поставят 7.5% други метали. Обикновено това са по-евтините мед, цинк, никел, алуминий и др. Те се добавят, за да придадат на изделията  ливкост, ковкост, мекота, твърдост и т.н.
 
Алергии се появяват, ако се добави никел. Кожата на 30% от населението в света има генетично заложена нетърпимост към този метал. Употребата на никел в бижутерията е забранена в Европа отдавна. От 2006 е забранена и в България. За съжаление не е така в страни като САЩ, Мексико, Тайланд, Китай, Индия, Турция, където се произвежда по-голямата част от сребърната бижутерия в света. Така и в България попадат изделия, които не винаги отговарят на европейските стандарти.
 
За сребърната бижутерията, произведена от нас, ние даваме пълни гаранции, че няма да предизвика алергии. Ние не ползваме никел.
 
Имайте пред вид, че среброто се влияе от сярата (S), азота (N) и техните съединения. Те променят цвета му от тъмно жълто до черно. Такива съединения има в белината, в някои почистващи препарати, в козметиката (парфюми, дезодоранти, кремове, боя за коса) в горива и масла, мазнини, лекарства, бои за дрехи, кожа или обувки.
 
Влажността на въздуха, морската или минералната вода, резките промени на температурата на околната среда са катализатор за промяна в цвета на среброто.
 
С храна, напитки, лекарства или с дишането ние приемаме различни вещества. Чрез метаболизма си, ги преработваме и след това отделяме. Потта от тялото може да съдържа потъмняващи агенти. При съприкосновение със среброто, те променят цвета му.
 
При всички тези реакции, по повърхността на среброто се образува тънък слой сребърен сулфат или сребърен нитрат. Именно те променят цвета на среброто и за да се премахне е нужна химическа реакция.
 
Предлагаме ви 2  рецепти за почистване в домашни условия.
 
1. Покрийте дъното на съд с алуминиево фолио и върху него поставете бижуто си, така че да имат добър допир между тях. В друг съд кипнете чаена чаша вода с една две супени лъжици сода бикарбонат. Залейте бижуто, което е върху фолиото. Реакцията между алуминия и бикарбоната ще почисти сребърния сулфат. Но внимание! - Не чистете така изделия, които са предварително почернени.
 
2. Напълнете обикновена пластмасова купа с гореща вода, разтворете малко препарат за миене на съдове или течен сапун. Потопете бижуто и го почистете внимателно с мека четчица. Изплакнете и след това подсушете с мека кърпа.
 
Отнасяйте се към бижутата си като към ценности! За да им се радвате по-дълго време Ви предлагаме няколко полезни и практични съвети:
 
- По възможност сваляйте бижутата си при извършване на физически натоварвания - работа, фитнес, спорт, при работа в замърсена околна среда или дейности като чистене, ремонти, строителни работи.
 
- Ако сребърното ви бижу потъмнее, използвайте паста за почистване на сребро, течен полиращ препарат или полираща кърпа, за да възстановите оригиналния му цвят.
 
- НЕ ползвайте паста за зъби! Тя съдържа мини - кристалчета, които могат да надраскат повърхността на изделието.
 
- Внимавайте при почистване на бижута с перли, корали, кехлибар и други скъпоценни камъни! Те изискват специална поддръжка.
 
Как можете да измерите точния размер на пръстен в домашни условия:
 
- Ако искате да поръчате пръстен, но не знаете точния размер, Ви предлагаме два прости метода.Необходимо е само да следвате поясненията на снимката :
 
 
 
Ако не успеете да се справите сами, се обърнете към специалист!